Om böckerna

Annah Nozlin®

Om böckerna

Beskrivning i text finns längre ner på sidan.


Begreppsförklaring

(Källa Wikipedia)


  • "Coming of age" beskriver en genre där läsaren följer huvudpersonens utveckling från ung till vuxen. Exempelvis är J.K Rowlings bokserie om Harry Potter både ansedd som fantasylitteratur och som coming of age-litteratur. 
  • "YA" står för det engelska begreppet "Young adult fiction" vilket på svenska blir skönlitteratur för unga vuxna, men där säkert hälften av läsarna är vuxna.

En av de sista 🌳

Ekens dotter del 1

En "coming of age"-bok kombinerad med medetida fantasy. Lämplig från 11 år och utan övre åldersgräns.

 

Kel växer upp i en skör fredstid i en värld som styrs av kungar. Hon upptäcker att hon kan känna träden och att hon har en känsla för skogen som hennes bror saknar. Vid Irvs fästning är det av tradition bara pojkar som lärs upp, men Kel får ändå lära sig svärdskonst och om örters helande verkan. Hennes mors fiender, männen i de gula kapporna, letar efter henne och kommer dödligt nära. Livet är hårt för en ensam flicka bland bara män, men hon har vänner och hittar också kärleken.


"Skaffa den! Läs den! Njut av den och låt dig fångas av den härliga berättelsen!" - Bokparet


"När Kel är 10 år gammal rycks hon plötsligt bort från sin älskade bror och sin familj. Kel är inte den hon alltid trott hon är. Hon är en av de sista och äventyret tar sin början." - Böcker emellan


ISBN 9789163394416


Splittrade skärvor 🏹

Ekens dotter del 2

 Medan hennes bror försvinner allt längre bort så kommer kriget oundvikligen närmare. Kel skickas ensam iväg för att leta efter sina systrar. Fader Holt säger att det finns trädälvor i skogarna norrut och om Kel kan hitta den drottnings om gömmer sig, så kan trädälvorna som folk återuppstå. Sedan, när allt är över, ska Kel förenas med sin älskade.


Månadens favorit hos Beas bokhylla i Oktober: "Den var spännade, underhållade och berörde mig verkligen. Efteråt kände jag bara: Wow! Jag vill läsa mer."


”Dialogen är även nu bra skriven och de porträtt som görs av de olika personerna är skickligt gjorda.” -Bokparet


ISBN 9789163706752


Skugga över månen ❄️

Miras saga del 1

En "coming of age"-bok kombinerad med medetida fantasy. Lämplig från 11 år och utan övre åldersgräns.


Hennes ögon skvallrar om en hemlighet som ingen vill veta.

Den föräldralösa flickan Mira dras till den yngsta prinsen av blodet Arkin Zain. Prinsen som göms undan av sin egen familj.    Mira följer med när prinsen rymmer från slottet i Kebca. Storkonungen utfäster en väl tilltagen belöning till den som återlämnar hans son och det lilla sällskapet jagas genom skogarna. En skugga fördunklar månen och inte ens skogens vinterväktare vet vad det är, bara att skuggan är något som är djupt fel.


"Det är spännande, kittlande och romantiskt! Jag kan verkligen rekommendera Annahs böcker och ni är galna om ni inte läser dem!" - Caroline Hurtig, författare


"...det är som att gå igenom en skog och föreställa sig bergens formationer som sovande troll, känna doften av jord och äventyr i luften och höra sprakandet av en lägereld. Den här boken är sinnebilden av svensk fantasy, och jag älskar det."

"Betyg: 4/5" - Loveofboooks på Instagram


ISBN 9789163756177


Det nästan döda trädet 🍂

Miras saga del 2

Mira tar på sig att föra Bergfruns halsband till andra sidan haven i ett försök att rädda trädälvornas drottning. Det gör hon tillsammans med yngsta prinsen som rymt från slottet i Kebca, hans mentor, två trädälvor och en före detta stjärnpräst. De jagas av Storkonungen, som vill hämta hem sin son, samtidigt som det är flera krafter som vill utnyttja den sårbara situation som trädälvorna befinner sig i. Mitt i allt det måste Mira även hantera sina egna bekymmer.

 

"ungdomsböcker som vänder sig till alla åldrar med väsen inspirerade av nordisk folktro och grekisk mytologi" - Böcker emellan


"Jag satt som fastklistrad vid boken från första sidan. Otroligt fina miljöbeskrivningar och personbeskrivningar, det gick verkligen att se allting framför sig när man läste. [...] Boken får 4,5 av 5 stjärnor." - Tickmicks bokblogg


ISBN 9789163908538


Eldens mörker 🔥

Miras saga del 3

Skuggan över månen finns inte längre, men mardrömmarna fortsätter att plåga Mira. De driver henne till handlingar där hon inte längre vet vems vilja det är som styr.


"Det bästa med Annahs böcker är att hon knyter samman oväntade livsöden med varandra och att man som läsare häpnads över hur alla karaktärers livsöden påverkar varandra, som i ett långt pärlhalsband där varje pärla är unik just för att passa ihop med varandra och bli ett vackert livs halsband med en mängd olika egenskaper och erfarenheter. Avslutningsvis skulle jag sammanfatta Eldens mörker med tre ord; Eld, inre styrka och visdom." - Patricia på Goodreads, läs hela recensionen här.


"Eldens mörker är ett sagolikt äventyr och en värdig avslutning på Miras saga. En fantasyserie jag varmt kan rekommendera!"

 - Sara Dalengren, författare


ISBN 9789188487247


Återfunnen 🌹

En YA-roman i genren magisk realism, lämplig från tonåren och uppåt. 


När farmodern dör upptäcker 19-åriga Ella att hon befinner sig mitt i en konflikt som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det val farmodern gjort i sin ungdom har lämnat ett tomrum hos fraktionen, men Ella vill inte ta farmoderns plats. Hon blir varse att det är flera personer som vill bestämma över hennes liv och död.


"En spännande, fantasieggande berättelse om återfödelse och själsfränder som finner varandra i varje liv. Om hur kärleken övervinner hat och hur viktigt det är att behålla kärleken i sitt hjärta." - Gabriella P. Kjeilen, författare


"Det var en riktigt spännande bok som bara tog några dagar att läsa. Jag tyckte boken hade ett väldigt fint budskap om kärlek som varar under flera liv. Att man tillhör en grupp människor som möts liv efter liv. Att känna kärlek övervinner allt hat. Jag tyckte verkligen om den här underbara boken och rekomenderar den varmt. Den får högsta betyg av mig. Det var väldigt lätt att komma in i boken och den är väldigt fint skriven." - Nina, läs hela recensionen här:

https://rammengarden.blogspot.com/2019/06/aterfunnen.html


ISBN 9789188487384Från Midnatts ord:


"En av de sista var en oväntat vacker och finstämd fantasybok som på ett lågmält och mjukt sätt berättar om Kels liv och öde. Det berättar om maktbehov och girighet som går så långt att det nästintill utplånar ett ett folkslag. Berättelsen är byggd kring en medeltida värld där de rena fantasyelementen består av mindre element och detaljer. Men detta gör inte berättelsen sämre utan tvärtom bättre. Eftersom det passar så väl in i berättelsen lågmäldhet och mjuka ton. Jag vill inte berätta för mycket om Kel och det som hon får lära sig när hon väl anländer till Irvs fästning. Men det är en mycket intressant komponent som är mycket tilltalande. Annah Nozlin väver också in många fina miljöskildringar som är väldigt trevliga att läsa.


Det jag gillar allra mest med Ekens dotter är hur berättelsen får ta tid på sig utan att boken för den delen blir till en tegelsten. Författaren har på väldigt skickligt lyckats få in i historien att för att lära sig förståelse och skaffa sig kunskap behöver man lära sig. Och att lära sig tar tid. När vi först träffar Kel är hon runt tio år och när boken är slut är hon runt 16 år. Dessutom har författaren på ett mycket skickligt sätt lyckats väva in hur det är för en flicka att växa upp och att de rent kroppsliga förändringar som sker kan vara både dramatiska och skrämmande. Speciellt när denna uppväxt sker i en traditionell mansdominerad värld.


Ekens dotter är en vacker och finstämd fantasyberättelse som säkert kan tilltala både yngre läsare men även äldre läsare.


[...]


Splittrade skärvor flätas ihop med första delen nästan utan övergång. Historien byggs vidare på med samma lågmäldhet och mjuka ton. Men med ett större stråk av mörker och allvar då kriget hotar att bryta ut. Kel måste snabbt lära sig sin roll i detta nya samtidigt som hon måste försöka hitta de sista resterna av sitt folk. Just detta att vi får veta mer om detta folkslag gillar jag då det är intressanta beskrivningar av dom. Kels roll i de händelser som kommer att ske är mer bakom frontlinjen än mitt i den men jag gillar det för ibland är det ju så det är. Ibland är just bakom i kulisserna som de starkaste hjältarna finns. Kel har samtidigt vuxit upp till en ung kvinna som vi vid detta läget känner väl och hon är fin karaktärer som jag trivs utmärkt tillsammans med.


Splittrade skärvor bjuder på samma vackra och trivsamma läsning och jag njuter hela vägen igenom. Detta är också den avslutande delen på Ekens dotter. Det är skönt att fantasyserier inte alltid behöver innehålla hur många delar som helst och vara tegelstens tjocka. Ekens dotter är två delar, ca 300 sidor per del och innehåller precis allt som behövs för en välskriven och vacker fantasyberättelse av det mer lågmälda slaget. Författaren Annah Nozlin har dock skrivit ännu en serie som utspelar sig i samma värld men 100 år senare, Miras saga heter den serien . Intressant drag och jag håller på med första delen i den serien just nu."

Copyright © All Rights Reserved Annah Nozlin®