Räddare

Andra delen till Återfunnen


*** Varning! Texten nedan kan avslöja en del av innhållet i den första boken Återfunnen. ***


Ella känner sig övergiven när Erik väljer att åka till Sydamerika deras första jul tillsammans. Hon tänker fira helgerna ensam, men får objudet besök av sin syster Cilla. Från skuggorna i mellanvärlden vädjar Peter om hennes hjälp. Peter som hon älskat i ett tidigare liv och som mot sin vilja tillhör De mörka. Det största brottet och den djupaste hemligheten gör att Ella lever och har fått återfödas till ett nytt liv.

 


”En väldigt spännande, kuslig men också gripande historia.” - Astrid Ahlberg, författare


”Jag har fått äran att recensera @annahnozlin nya bok ’Räddare’ som är den efterlängtade uppföljaren till ’Återfunnen’.
Återigen får vi följa nu 20-åriga Ella och hennes kamp för kärleken. Hennes sambo Erik har åkt på språkresa till Sydamerika över julhelgerna och Ella blir lämnad ensam med sin rädsla för De mörka. Inte förrän hon vågar möta sin rädsla och ta ett ödesdigert beslut kan hon bli förlöst. På vägen får hon oväntad hjälp men hon är den enda som kan rädda sig och de sina.
Tycker mycket om konceptet med återfödelse och själsfränder som finner varandra i livscykler och bildar fraktioner. Och hur ödesdigert det kan bli om någon inte accepterar villkoren och t o m säljer sin själ. Ella måste finna sin egen väg i en vardag där det övernaturliga följer henne som en hotande skugga.
Annah Nozlin har skrivit en bladvändare och jag tycker mycket om det lugna men nerviga tempot där osäkerheten lurar i bakgrunden. Språket är fint och följsamt, utan krusiduller, och jag ser med lätthet alla scener framför mig. Trots många återblickar tycker jag att man bör läsa den första boken för att förstå vad Ella går igenom.
Vad jag kan sakna är kanske mer dramatik med de inblandade kärleksobjekten. Nu blir det jaget Ellas tankar som ensam får stå för konflikten.
Älskar den tvetydiga titeln, det fantastiska omslaget som korresponderar med innehållet. Magiskt! Måste läsas, pronto. Och läs också Annah Nozlins medeltidsfantasy "Ekens dotter" och "Miras saga".” - @mobanj, på Instagram


”Det är inte utan en viss nervositet som jag nu - direkt efter att ha läst ut Räddare - sätter mig för att försöka skriva en värdig recension. Boken var mycket efterlängtad och då jag tidigare har läst samtliga sju böcker av författarinnan, vill jag återigen framhålla vilken fantastisk berätterska Annah är.
Räddare riktar sig i första hand till unga vuxna, men också till dig som gillar magisk realism med spänning och ett utforskande av gränslandet mellan döden och livet, samt vad som kan tänkas vara utanför denna cirkel.
   ’De onämbara flygande varelser med svarta vingar, de som färdas över sjön av eld, fjättrade med kedjor av mörker.’ (sid 133)
Huvudpersonen är 20-åriga Ella, tjejen läsaren fick lära känna i Återfunnen, som nyligen flyttat från studentboendet till kärleken Erik. Han har dock hastigt på, givit sig iväg till Sydamerika. Besviken vill Ella fira jul ensam och det är i denna jul- och nyårstid vi får följa henne, samt även se fragment ur Eriks resa i form utav mailtexter. Den här berättarformen knuter vackert ihop de båda böckernas historia, där Återfunnen parallellt gav dagbokstexter till nutidsberättelsen. Och även om mailen i aktuella bok står lite vid sidan av kuslighetsspänningen i berättelsen för övrigt, så tillför de intressanta skildringar (personligen har jag haft drömmar både till Inkaleden och Machu Picchu, som nämns) och sätter huvudkaraktären - om än flyktigt - i trygghet.
Räddares huvudberättelse och den del som utmärker historiens spänning, har återigen med tidigare liv, själsfrändrar och fraktioner att göra. Hemligheter undanhålls i det mörka och från skuggorna vädjar den man som Ella älskat i ett tidigare liv, om hennes hjälp. […]
Räddare är en mycket sorgfylld bok med rädslan tätt inpå, men också en bok fylld av kärlek och längtan. Tog möjligen ett tag att riktigt fängslas även om jag läste de tio första kapitlen i en sittning. Sista halvan lästes sedan närmare i ett nafs, så varning för en sidvändarbok! […] Ser fram emot ditt fortsatta skrivande …” - @rositasoderstrom, på Instagram


häftad: ISBN 978-91-986733-2-6

e-bok: ISBN 978-91-986733-3-3